Adela

Adela, Fraukje Vonk Photography

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgt met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Adela en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Adela

Ik ontmoet Adela in Agua Blanca, een klein dorp hoog in de Andes. Hier biedt ISEAT (Instituto Superior Ecuménico Andino de Teología) in de lokale kerk lessen rond thema’s zoals gelijkheid van mannen en vrouwen en het tegengaan van huiselijk geweld. Samen met een aantal andere studenten, waaronder vrouwen én mannen, praten we over de ontwikkelingen in het dorp sinds ze de lessen van ISEAT volgen.

Adela en haar man Herman hadden vaak ruzie en soms kwam daar ook geweld bij kijken.  Maar de lessen van ISEAT hebben een positieve invloed op hun relatie. Adela: “We hebben geleerd beter te communiceren. En als we er niet uitkomen, dan vragen we hulp aan mijn schoonouders Marcelo en Cristina”. Herman heeft toerisme gestudeerd en wil als gids aan het werk gaan om toeristen kennis te laten maken met de lokale culturen en geschiedenis en de adembenemende omgeving. Voorheen zorgde Adela alleen voor het huishouden en de baby. Omdat ze allebei in hun eigen wereldje leefden, was er van twee kanten frustratie en onbegrip. Nu helpt Herman mee in het huishouden en zorgt hij ook voor de baby én werkt het stel nauw samen om hun toekomstdroom uit te laten komen.

Marcelo en Cristina beamen de positieve invloed van de lessen. Marcelo zegt: “We zijn heel blij dat ook wij, die zo ver buiten de stad wonen, geholpen worden door ISEAT. De lessen gaan zowel over religie als over de verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Door de bijbel met andere ogen te bekijken leren we dat we allemaal gelijkwaardig zijn. Er is veel veranderd in onze familie.”

Adela, Fraukje Vonk Photography

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia zoals ISEAT bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen.

Lees ook het verhaal van CarmenAmaliaPaolaLuzVicenza en Rosa in deze serie portretten. Binnenkort zullen nog meer verhalen volgen.

Leave a Reply