Carmen

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgen met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Carmen en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Carmen

Carmen woont in Agua Blanca. Een klein afgelegen dorp op bijna 5000 meter hoogte in de Andes, op de grens met Peru. Zij is één van de vrouwen die ervoor heeft gezorgd dat er lessen over gendergelijkheid en het voorkomen van geweld worden gegeven in haar dorp. Dankzij de lessen wordt steeds openlijker gesproken over dit probleem en kunnen mannen en vrouwen samen werken aan een oplossing.

De theologen van ISEAT (Instituto Superior Ecuménico Andino de Teología) gaven enige tijd geleden deze les in een naburig dorp. Enkele vrouwen in Agua Blanca hadden dit opgepikt  en hebben het initiatief genomen om ISEAT te vragen deze lessen ook in hún dorp te geven. En met succes. Inmiddels worden regelmatig lessen en workshops gegeven aan alle inwoners van Agua Blanca die daarin geïnteresseerd zijn. Mannen, vrouwen en kinderen. Inmiddels wordt een stuk openlijker gesproken over thema’s rond huiselijk geweld en gelijkheid van mannen en vrouwen.  Ik heb van verschillende inwoners gehoord dat hun relatie erdoor is verbeterd. Kinderen leren dat geweld niet thuishoort in een gezinssituatie.

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia zoals ISEAT bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen. Lees hier meer.

Lees ook de verhalen van andere Boliviaanse vrouwen in deze serie portretten: Amalia, Paola, Luz, AdelaVicenza en Rosa.

 

2 thoughts on “Carmen

Leave a Reply