Vicenza

Vicenza, Fraukje Vonk Photography

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgt met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Vicenza en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Vicenza

Ik ontmoet Vicenza bij het gebouw van Católicas por el Derecho a Decidir (‘Katholieken voor het Recht om te Beslissen) in La Paz. Deze organisatie houdt zich o.a. bezig met het geven van workshops over de autonomie van het eigen lichaam. Iedereen heeft het recht om zelf te beslissen over zijn of haar lichaam en iedereen heeft het recht om te leven zonder geweld.

Vicenza vertelt dat ze getrouwd was met een man die erg machista was.  Met lichamelijk en psychisch geweld maakte hij haar duidelijk dat ze niets waard was. Ze voelde zich onmachtig. Ze zegt: “Als ik de kinderen naar school bracht of boodschappen aan het doen was, dan hield hij de tijd in de gaten. Wanneer ik tien minuten later thuis was dan gepland, ging hij door het lint. Hij was heel erg jaloers. Ik wilde graag verloskundige worden, maar ik mocht van hem niet gaan studeren”.  Vol trots vertelt ze dat haar drie dochters wel die kans kregen. Alle drie hebben ze rechten gestudeerd.

Samen met andere vrijwilligsters van Católicas geeft ze workshops op scholen en universiteiten over vrouwenrechten. “Nog steeds laten veel mannen het niet toe dat hun vriendin of vrouw gaat werken, studeren of zelfs maar zelfstandig op pad gaat. In Bolivia hebben de vrouwen ook geen recht op abortus. Wat nu veel gebeurt is dat meisjes van een jaar of 14, 15 door verkrachting ongewenst zwanger raken en dan illegaal een abortus nemen. Het is niet uitzonderlijk dat die meisjes daar dan aan sterven”.

Empowerment van vrouwen is Vincenza’s missie geworden. “Dat is zo belangrijk. Voor jezelf en voor de mensen om je heen”.

Vicenza, Fraukje Vonk Photography

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia zoals Católicas por el Derecho a Decidir bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen.

Lees ook het verhaal van CarmenAmaliaPaola, LuzAdela en Rosa in deze serie portretten. Binnenkort zullen nog meer verhalen volgen.

2 thoughts on “Vicenza

Leave a Reply