Boeren, Burgers en Buitenlui

1001 monumenten waren er te bezoeken dit weekend. Er was veel te ontdekken tijdens de Open Monumentendagen – dit jaar in het teken van “Boeren, Burgers en Buitenlui” – vooral in een historisch rijke stad als Leiden. Ik bezocht vijf monumenten in mijn eigen stad, met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de koepel van de Marekerk.

De voormalige Huishoudschool

Sinds 1922 de eerste niet-katholieke Huishoudschool en Industrieschool in Leiden, met prachtige Jugendstil tegelwanden en mooie plafonds. A capella muziekgezelschap Close to Harmony maakt kundig gebruik van de akoestiek. Op dit moment wordt het pand, gelegen op de hoek van het Rapenburg en de Groenhazengracht, verbouwd tot een appartementencomplex.

Academiegebouw

Als afgestudeerde aan de Universiteit van Leiden was het Academiegebouw aan het Rapenburg niets nieuws voor mij. Wel was het leuk om naar het Sedenka Balkan vrouwenkoor en hun Oost-Europese volksmuziek te luisteren, en uiteraard een bezoekje te brengen aan de naastgelegen Hortus Botanicus.

Kweekschool voor de Zeevaart

Een veel beter uitzicht dan dat vanuit de directiekamer van Geelkerken Linskens kun je niet krijgen. Dit advocatenkantoor bemant tegenwoordig de Kweekschool voor de Zeevaart, die gelegen is tussen het Noordeinde, het Galgewater, Molen de Put en de geboorteplaats van Rembrandt. Op de bovenste etage was een leuke expositie over de Kweekschool ingericht, beneden in de tuin zong het Eurokoor uit volle borst.

De Donkere Gracht

Na een klein uurtje in de rij mocht ik de Donkere Gracht in via de kelder van restaurant Dartel in de Kloksteeg bij de Pieterskerk. In de 16e eeuw telde Leiden 31 eilandjes, die verbonden werden door 145 bruggen over vele waterwegen die inmiddels gedempt of overkluisd zijn. In de donkere kelder van het restaurant kan je een kleine blik in het verleden werpen.

Marekerk

Deze kerk uit 1649 staat niet alleen symbool voor het Protestantse geloof, maar ook voor de enorme rijkdom en welvaart en vooral het ego van de stad Leiden. Arent van ’s Gravensande was de jonge architect die meende dat hij wel een toren bovenop een koepel kon bouwen, nergens anders vertoond in Nederland. Een groot risico en een bouwkundig hoogstandje.

2 thoughts on “Boeren, Burgers en Buitenlui

Leave a Reply