1940

Twee zussen in Rotterdam. Vluchtend voor de bommen die de hele stad plat zouden leggen.

Oma Jitty en tante Ali. Geboren in het Rotterdam van voor de oorlog. En twee van de 78.000 daklozen als gevolg van het bombardement op Rotterdam. De oorlog hebben ze overleefd. Lang na de oorlog – in mei 2014 – is hun verhaal opgetekend door mijn zus, kort voordat de laatste van de twee zussen overleed.

2016

Twee andere zussen gaan letterlijk op zoek naar de voetsporen van hun oma en oudtante in het naoorlogse Rotterdam. Uiteraard zijn alle sporen verwoest, door de bommen die de levens van Jitty en haar zus Ali voor altijd hebben veranderd.

Ze had het er liever niet over, maar kort voor haar overlijden heeft oma haar verhaal over “die rotoorlog” uitgesproken aan een van haar kleindochters, mijn zus Femke. Zij heeft dit prachtig verwoord en opgetekend. Het boekje “Oma vertelt” bevat het verhaal van Jitty, en over de omzwervingen van haar kleindochters door Rotterdam. Foto’s van het moderne Rotterdam zijn hierin verwerkt. Het is schokkend om te zien dat werkelijk niets van het oude Rotterdam is overgebleven. Ons doel: het verhaal in leven houden.