Amalia

Amalia Bolivia Fraukje Vonk

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgt met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Amalia en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Amalia

Amalia woont in Sucre, waar ze bijna dagelijks te vinden is bij fundación Levántate Mujer. Ze leert hier breien, weven en ander handwerk en steunt andere vrouwen die net binnen zijn gekomen bij de organisatie. Levántate Mujer helpt vrouwen die slachtoffer zijn van (huiselijk) geweld en weer een leven willen opbouwen.

Amalia was vroeger alleen thuis met de kinderen. Ze mocht van haar man niet werken. Ze werd door haar man gekleineerd omdat ze slecht ter been was en een huidziekte had. Maar bovenal omdat ze vrouw was. Inmiddels leeft ze gescheiden van haar man. Bij Levántate Mujer heeft ze geleerd dat zij als vrouw ook rechten heeft. Dit brengt ze nu over op haar dochter van 11 en haar zoon van 17. Huishoudelijke taken doen ze met z’n drieën. Ze voedt haar zoon op met het besef dat een vrouw met respect behandeld hoort te worden. Ook draagt ze haar inzichten uit in de ouderraad van de scholen van haar kinderen. Het grootste probleem, volgens Amalia, is het ontbreken van communicatie.

Op Internationale Vrouwendag ging Amalia samen met vele andere vrouwen én gelukkig ook enkele mannen, de straat op in Sucre, om te demonstreren en een statement te maken tegen huiselijk geweld.

Amalia Bolivia Fraukje Vonk

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia zoals Levántate Mujer (‘Sta op, vrouw’) bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen. Lees hier meer.

Lees ook het verhaal van CarmenPaolaLuzAdelaVicenza en Rosa in deze serie portretten. Binnenkort zullen nog meer verhalen volgen.

One thought on “Amalia

Leave a Reply