Bienvenido a Bolivia!

Na een lange reis zijn we in Bolivia beland. Onze reis begint in Santa Cruz, waar we na een snelle duik in het zwembad de stad in gaan voor een eerste kennismaking met het land en de bevolking.

 

Schaken is hét tijdsverdrijf

La Plaza

In het centrum van Santa Cruz ligt het Plaza 24 de Septiembre , een paradijs voor met name de fotografen en antropologen in ons gezelschap. Vrouwen in traditionele kleding – er zijn zoveel verschillende inheemse bevolkingsgroepen in Bolivia dat ik helaas niet specifieker kan zijn over de afkomst. Mannen zitten te schaken op het plein, de Boliviaanse variant van domino lijkt het, alleen gaat het hier met name om het stoer kijken en vliegen er geen stukken door de lucht. Ik zou gerust de hele dag op het plein kunnen zitten en mijn hart ophalen aan mensen kijken, en fotograferen. Ook een korte wandeling door de stad levert de prachtigste plaatjes en leuke gesprekjes op, met een maisdrankjesverkoper, een sleutelmaker, een meneer die gewoon even op de drempel naar het leven staat te kijken.

 

Mooie Boliviaanse vrouw in traditionele kleding

Levantate Mujer!

Aan het eind van de middag ontmoeten we Martine, een mooi zwangere Nederlandse dame die jaren door Mensen met een Missie is uitgezonden naar Bolivia om zich bezig te houden met het thema ‘geweld tegen vrouwen’ en hier samenwerkte met de lokale organisatie Levantate Mujer. Inmiddels werkt ze vast voor Levantate Mujer, die in vijf steden actief is en zich door middel van o.a. educatie, beleidsbeïnvloeding en preventie inzet voor vrouwen. Volgens de officiële berichten heeft 7 van de 10 vrouwen in Bolivia te maken met huiselijk geweld, maar uit een onderzoekje dat ze zelf ooit heeft opgezet in een dorp, bleek dat de volle 100% hier mee te maken had gehad. Het meest schokkende vond ik Martine’s verhalen over de minderjarige meisjes, die seksueel uitgebuit worden door pooiers (soms ook vrouwen), verkocht of geprostitueerd worden door hun eigen familie en slachtoffer worden van human trafficking. Voor specifiek deze meisjes is in heel Bolivia slecht 1 huis, waar 12 meisjes opgevangen kunnen worden. Het heeft jaren geduurd om dit ene huis van de grond te krijgen; de lokale regering heeft andere prioriteiten. Bijna een druppel op de gloeiende plaat dus, maar ieder leven telt om een verandering teweeg te brengen.

Veel buitenlandse organisaties zijn na enkele jaren al weer vertrokken. Mensen met een Missie is eigenlijk de enige die de lokale hulpverleners op lange termijn blijft steunen. Martine vertelt dat nu, na een jaar of 10, er langzaam veranderingen te zien zijn. De weg is nog heel lang, maar de aanhouder wint!

Sleutelmaker op straat

 

Leave a Reply