Luz

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgt met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Luz en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Luz

Maria Luz is coördinatrice van de afdeling Economische Rechtvaardigheid bij Levántate Mujer, de partnerorganisatie van Mensen met een Missie die zich sterk maakt tegen huiselijk geweld en voor de ontwikkeling van vrouwen.

Luz werkt hier sinds 2015, maar kent de organisatie al zo’n 10 jaar. Ze kwam hier voor het eerst toen ze zelf in een situatie van lichamelijk en psychisch geweld zat. Haar man, die ook uit een gezin van geweld kwam (zijn vader was een enorme machista en zijn moeder had losse handjes) kwam dagelijks dronken thuis. Hij wilde dat zij stopte met haar studie en werken mocht ze ook niet. Ze realiseert zich nu dat ze zich – zoals veel Boliviaanse vrouwen –  veel te afhankelijk opgesteld had tegenover hem. Ze vroeg hem toestemming voor alles.

Ook vielen er regelmatig flinke klappen. Na een enorme dreun op haar hoofd heeft ze op een dag de moed bij elkaar geraapt en is naar de dokter gestapt. “Dat stelt niks voor”, zei de dokter, “Ga maar weer naar huis”.

Luz vertelt dat er ook vrouwen verbrand worden door hun man. Soms worden de kinderen vermoord, zodat de man dan geen alimentatie hoeft te betalen. Verschrikkelijk.

Bij Levántate Mujer heeft Luz geleerd om taarten te bakken en nu runt ze een eigen bedrijfje met taarten voor verjaardagen en babyshowers. Daarnaast heeft ze haar studie weer opgepakt en is ze bijna dagelijks bij Levántate Mujer te vinden . Het is niet makkelijk: werken, studeren, voor de kinderen zorgen. Maar het is goed. Ze is een voorbeeld voor de andere vrouwen, die ze ook wil leren voor zichzelf op te komen.

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia zoals Levántate Mujer (‘Sta op, vrouw’) bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen.

Lees ook het verhaal van Carmen, AmaliaPaolaAdelaVicenza en Rosa in deze serie portretten. Binnenkort zullen nog meer verhalen volgen.

Leave a Reply