Oma vertelt…

oma, Rotterdam, oorlog, oma vertelt

Oma Jitty en tante Ali. Twee zussen geboren in het Rotterdam van voor de oorlog. En twee van de 78.000 daklozen als gevolg van het bombardement op Rotterdam. De oorlog hebben ze overleefd, en lang na de oorlog – in mei 2014 – is hun verhaal in vier delen opgetekend door mijn zus Femke Vonk, kort voordat de laatste van de twee zussen overleed.

Wij, Femke & Fraukje, vonden dat het verhaal van oma Jitty beeld verdiende; de woorden van oma moesten tot leven gebracht. Gewapend met fototoestel, vergiet en plattegrond vertrokken we naar Rotterdam. Een ietwat teleurstellende maar tegelijk hilarische èn bijzondere speurtocht volgde. Het verslag in woord en beeld kan je hier vinden op de site van Fem: Oma vertelt, in beeld gebracht.

PS: Het boek met drie delen (het verhaal van oma, het “behind the scenes”-gedeelte dat de omzwervingen van de zussen Vonk beschrijft, en het gedeelte met foto’s van het na-oorlogse Rotterdam) hebben we gemaakt voor onze ouders, maar als er familieleden misschien geïnteresseerd zijn, het boek is eventueel te bestellen voor 25€, exclusief 1,95€ verzendkosten.