Paola

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgt met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Paola en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Tekove Katu

Toen ik Paola ontmoette, werkte ze net op het internaat Tekove Katu in Gutierrez. Ze leidt ons rondt en vertelt: “Het internaat is 40 jaar geleden opgezet door de Italiaanse padre Tarcisio. Hij kwam in 1976 als missionaris in Bolivia terecht en was zo onder de indruk van de inheemse bevolking, dat hij nooit meer is weggegaan. Op Tekove Katu (‘het eeuwige leven’) ligt de nadruk op het behoud van de traditionele Boliviaanse culturen.” Hier wonen meer dan 100 leerlingen, die een tweejarige beroepsopleiding volgen. Paolo is aan het internaat verbonden als voedingsdeskundige.

Behalve een beroepsopleiding krijgen de leerlingen hier ook lessen met thema’s over gendergelijkheid. De theologen van het Red de Teologos geven in de weekenden les over geweld tegen vrouwen, mannelijkheden en interculturaliteit. Hierbij gaan ze niet alleen uit van hun eigen christelijke geloof, maar worden ook handvatten geboden vanuit de inheemse culturen.

Paola

Hoewel ze vrij nieuw is hier, heeft Paola een goed contact met de leerlingen, die bij haar leren hoe zelf brood gebakken moet worden en hoe je gezonde en voedzame maaltijden maakt met o.a. producten uit de eigen tuin. Maar daarnaast heeft Paola bijna een rol als een grote zus, waar de leerlingen een voorbeeld aan nemen. Paola staat achter het beleid van ‘padre’ om de deuren van het terrein en van de zalen geopend te houden. Iedereen kan elk moment naar binnen, ook mensen uit het dorp. De praktijk leert dat dit vertrouwen wekt. “Het is van groot belang de leerlingen te leren over hun valor, hun eigenwaarde, en respect. De lessen van Red de Teologos helpen zeker hierbij”.

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia, zoals Red de Teologos, bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen.

Lees ook het verhaal van CarmenAmaliaLuzAdelaVicenza en Rosa in deze serie portretten. Binnenkort zullen nog meer verhalen volgen.

Leave a Reply