Patricia

Patricia Fraukje Vonk Photography Bolivia

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgt met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Patricia en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Patricia

Patricia woont sinds een paar jaar de bijeenkomsten bij van fundación Levántate Mujer (‘Sta op, Vrouw’) in Sucre. Vrouwen die hier komen zijn veelal, zoals het overgrote deel van de Boliviaanse vrouwen, slachtoffer van geweld. Bij Levántate Mujer komen ze in contact met lotgenoten en wordt er gewerkt aan hun toekomst. De vrouwen worden geïnformeerd over hun rechten, er vinden trainingen plaats om de vrouwen een plaats te geven op de arbeidsmarkt en ook krijgen ze begeleiding op praktisch en emotioneel gebied.

Patricia was 18 toen ze zwanger raakte van haar eerste kindje. Haar toenmalige man wilde hier niets van weten en stompte haar in haar buik en kneusde drie van haar ribben. Als weeskind kon Patricia nergens naar toe. Naast dat haar man haar bont en blauw sloeg, vertelde hij haar ook dagelijks hoe lelijk, dom en nutteloos ze was. Het was zo erg dat ze er zelf in ging geloven. De tranen beginnen te stromen als Patricia vertelt dat haar man een van haar kinderen in een badje onder water dompelde toen het bleef huilen, terwijl zij aan het koken was. Het kindje is de volgende dag overleden.

Inmiddels heeft Patricia vijf kinderen en is ze bij Levántate Mujer aangesloten. Zij en haar oudste dochter, die door alles wat ze heeft meegemaakt haar polsen heeft doorgesneden, worden begeleid door een psycholoog. Alle kinderen vallen onder het ontwikkelingsprogramma voor kinderen en gaan naar school. Patricia zelf, die vroeger niet eens kon lezen en schrijven, heeft nu ook een opleiding afgerond. Het belangrijkste dat ze geleerd heeft? Om van jezelf te houden, voor jezelf op te komen en, zoals ze in Bolivia zeggen, ‘superarse’, jezelf overwinnen.

Patricia Fraukje Vonk Photography Bolivia

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia zoals Levántate Mujer bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen.

Lees ook het verhaal van Carmen, AmaliaPaolaLuzAdela, Vicenza en Rosa in deze serie portretten.

Leave a Reply