Rosa

Rosa Bolivia Fraukje Vonk Photography

Boliviaanse vrouwen

Een serie portretten van sterke vrouwen.

Ik reisde met Mensen met een Missie naar Bolivia, waar acht op de tien vrouwen te maken krijgen met geweld. Om aandacht te creëren voor dit probleem, deel ik het verhaal van Rosa en andere vrouwen die ik ontmoet heb.

Rosa

In Agua Blanca lijkt de tijd stilgestaan te hebben. Zo’n honderd families leven er, er staat slechts een handjevol auto’s en de meeste vrouwen lopen in de traditionele Quechua kleding. De jongere generatie speelt in de natuur. De ouderen hebben nog nooit een échte foto van zichzelf gezien. Helaas is ook de ‘traditie’ van huiselijk geweld nog aanwezig in dit kleine dorp.

De dorpsraad heeft een belangrijke rol in Agua Blanca. Alle belangrijke zaken die het dorp aangaan worden hier besproken. Vroeger bestond de dorpsraad alleen uit mannen; tegenwoordig is het aantal mannen en vrouwen gelijk. Rosa is één van de vrouwen in de dorpsraad, die gekozen wordt door de bevolking. Ze vertelt dat de theologen van ISEAT sinds enige tijd lessen in gendergelijkheid geven in de kerk en zich sterk maken tegen het huiselijk geweld. Rosa zet zich er nu voor in dat dezelfde lessen ook op de scholen van Agua Blanca en in de buurt gegeven gaan worden. “Het is belangrijk dat niet alleen vrouwen deze lessen volgen, maar ook de mannen en voornamelijk de kinderen. Alleen op die manier kan er verandering komen in de machismo cultuur.”

Ook probeert Rosa een oplossing te vinden voor het feit dat geweld tegen vrouwen in dit kleine dorp eigenlijk nergens aangegeven kan worden. “In het geval van geweld tegen kinderen kunnen de leiders aangifte doen bij een soort van kinderbescherming in een naburig dorp. Maar bij geweld tegen vrouwen kunnen we nog nergens terecht. We zijn hard op zoek naar een oplossing hiervoor”.

Rosa Bolivia Fraukje Vonk Photography

Mensen met een Missie steunt lokale organisaties in Bolivia zoals ISEAT bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen. Wil jij ook helpen, geef dan een donatie aan Mensen met een Missie. Ik heb hun werk met eigen ogen gezien!

Lees ook het verhaal van CarmenAmaliaPaolaLuz, Adela en Vicenza in deze serie portretten. Binnenkort het laatste portret, van Patricia.

Leave a Reply