Partners, projecten en plannen

Red de Teolog@s de Santa Cruz, Fundación Levantate Mujer, Instituto Superior Ecuménico Andino de Teología (ISEAT) en Católicas por el Derecho a Decidir zijn slechts vier van de vele partnerorganisaties waar Mensen met een Missie mee samenwerkt in Bolivia, en ook de vier organisaties die wij als reporters binnenkort gaan bezoeken. Gisteren heeft de voorbereidingsmiddag van de Boliviareis plaatsgevonden op het kantoor van Mensen met een Missie in Den Haag en heb ik kennisgemaakt met de rest van het team en een overdosis informatie ontvangen over wat ons over een maand te wachten staat.

Het complete team dat straks naar Bolivia zal afreizen bestaat uit: onze reisleidster Anna, die in Bolivia heeft gewoond en daar de weg, de cultuur, de gewoontes en gebruiken op haar duimpje kent; Andrea van Mensen met een Missie, die Anna zal assisteren en ons reporters zal helpen met vertalen waar nodig; antropologe, verhalenschrijfster en kindervriend Monique; communicatieadviseur, schrijfster en antropologe Renske; fotografe en vlogster-in-spe Nancy; het reisblogteam van Sarah en Ilsoo; en ik. Volgens mij een prima combinatie van zeven vrouwen en een man, die elkaar goed kunnen aanvullen met hun verschillende talenten. De praktische zaken zijn doorgelopen. Welke temperaturen kunnen we verwachten (van 30+ graden in het laagland tot mutsen-en-sjaal-weer rond 3500 meter hoogte), waar gaan we verblijven, hoe gaan we ons vervoeren? Wat kunnen wij verwachten en wat wordt er van ons verwacht? Veel werd gesproken over de partnerorganisaties die we gaan bezoeken. Wat is hun manier om het geweld tegen vrouwen terug te dringen en de lokale bevolking bij te staan? Welke ideeën en overtuigingen hebben zij?

Red de Teolog@s de Santa Cruz is een netwerk van theologen die als vrijwilligers leerkrachten trainen om in hun lessen aandacht te besteden aan het terugdringen van het geweld. Belangrijk is hier dat de eigen cultuur van de inheemse groepen centraal staat, waardoor er bijgedragen wordt aan een positieve identiteitsvorming. Bolivia is namelijk het land met de meeste inheemse bevolkingsgroepen (wel 36). Fundación Levantate Mujer gaan we bezoeken in Sucre. Zij richten zich met name op het ‘oprijzen’ van de vrouwen van slachtoffer naar survivor en vervolgens naar leiders, die nieuwe slachtoffers kunnen bijstaan. Instituto Superior Ecuménico Andino de Teología (ISEAT) is voornamelijk werkzaam in de dorpen rond La Paz en betrekt de hele familie bij het proces om geweld te verminderen, dus inclusief de mannen en de kinderen. Católicas por el Derecho a Decidir in La Paz zet zich vooral in voor de seksuele en reproductieve rechten van de vrouw door middel van onder andere workshops. En wij als reporters hebben de gelegenheid met al deze organisaties, de medewerkers en de aanwezige vrouwen en families te spreken!

Na de voorbereidingsmiddag en het etentje met mijn medereizigers heb ik zo mogelijk nóg meer zin in deze reis gekregen. Persoonlijke doelen en plannen-van-aanpak zijn gevormd, de camera is opgepoetst.

Willen jullie ook iets bijdragen? Dan kan natuurlijk!

Ten eerste zou ik het een leuk idee vinden om ansichtkaarten, korte brieven of foto’s mee te nemen voor de vrouwen in Bolivia (helaas kan ik geen grotere spullen meenemen). Dus als jij ook de vrouwen of de partnerorganisaties een hart onder de riem wilt steken, geef me dan iets mee. De mensen daar vinden het ook heel leuk om iets van onze cultuur te zien of te horen.

Ten tweede, mijn streefbedrag van 1000€ is bijna binnen, ik mis op dit moment nog 67€. Als je nog wilt doneren om de organisaties die ik hierboven genoemd heb te helpen, dan kan dat hier op mijn crowdfundpagina van Mensen met een Missie.

Tenslotte, laat het me ook weten als je een specifieke vraag, bericht, verzoek heb dat ik mee kan nemen naar Bolivia. Wil je iets specifieks weten over een bepaalde organisatie? Heb je een geniaal foto-idee? Heb je aan brandende vraag? Ik neem hem voor je mee en kom met iets terug. Want ik doe dit niet alleen, dit is een reis om mensen dichter bij elkaar te brengen.

Leave a Reply